לי ולחגי יש שלושה ילדים ועוד תינוק שאמור להיוולד ממש עכשיו. היום אני רוצה לדבר על מה שקורה בימים וחודשים אחרי הלידה. אתמקד בדיכאון אחרי לידה בעיקר אם תינוקכם שונים מתינוקות אחרים, בצורה כזאת או אחרת.
בפוסט זה תקראו גם על כמה נושאים יותר קשים לעיכול, הקשורים לתוצאות מדיכאון לאחר לידה. נושאים אלו חשובים לדבר עליהם, ולכן לא אייפה אותם.
דיכאון אחרי לידה לתינוק שקשה להרגיע
נתחיל בסיפור קצר.
פעם פעם, לפני כמעט עשור, כשעוד הייתי אחות תינוקיה צעירה ורעננה, ילדתי את דולב, בני הבכור. כשילדתי אותו חשבתי, שאם אני מסוגלת להרגיע 100 תינוקות בו זמנית, לסייע בהאכלתם, ולספק את צורכיהם של עשרות תינוקות בכל משמרת, אני אסתדר גם עם התינוק האחד שלי.
להפתעתי הרבה, לא כך היה המצב. בני יקירי הריץ אותי עשרות פעמים לתינוקיה (זה טרם עידן ביות מלא), בכה בלי סוף ולא נרגע ליותר מדקות ספורות בכל פעם.
איך להרגיע תינוק עם הפרעת ויסות חושי
הייתי בת 26, ולא ממש הבנתי מה קרה. חזרנו הביתה המומים והבנו מהר מאוד שכדי להרגיע את התינוק הזה דרושים מספר תנאים:
הנקה כמעט רציפה. שכמובן לא הלכה חלק ודרשה לא מעט למידה מצד שנינו. הוא סבל גם מריפלוקס עצבני בסגנון מקלחת לא צפויה, ואמא אחת תשושה מאוד.
מגע של עור בעור רציף. זזת? הוא קם.
התינוק הזה היה זקוק גם בגיל שנה למגע של עור בעור. היינו מגייסים בני משפחה לצורך העניין כדי שנוכל לתפקד.
תנועה רציפה: אם רצינו שהילד הזה ישן היינו צריכים לנוע. על הידיים, במנשא, ערסל, או עגלה (שבה סירב לשבת עד גיל שנה בערך). אלו היו העזרים הקבועים שלנו ובפרט מנשא בד שהפעיל עליו לחץ מתון והרגיע אותו.
כל התנאים האלו למעשה נוגעים בבעיה בוויסות החושי. שהייה במים ונדנוד בכיסא הנקה עזרו גם. ניסינו הכל כדי לנסות לגרום לתינוק עם אוטיזם ואפיליפסיה לישון. רק מאוחר יותר הבנו שפיספסנו את כל הסימנים לאוטיזם. גם האפילפסיה התפרצה באלימות בגלל הפספוס.
כשתינוק סובל, כך גם ההורים
היינו מותשים. ניסינו לחזור ולתפקד אבל היה לנו קשה מאוד.
מעגל החברים שלנו הצטמצם דרסטית, כי כבר לא יכולנו לצאת לשום מקום. ולמרות העובדה שגרנו באזור מבוקש במרכז תל אביב, הבית שלנו לא נהיה מקום נעים לבלות בו.
ברגע ששמנו את התינוק הרדום במיטה, הוא מיד התעורר בצרחות נוראיות. עבדנו קשה מאוד להרגיע אותו כל הזמן.
נסיעה ברכב הייתה סיוט בשל עצמו. בשלב מסוים הוא אימץ לעצמו מספר שירים ( כל פעם רק אחד ואם תהיתם השיר “רוץ בן סוסי” מחזיק רק 10 שניות והיינו שרים אותו כל הדרך מחיפה לתל אביב) ואם הפסקנו לשיר אותו הילד פשוט צרח. לא היה לי אז סמארטפון, או מספיק שכל לקנות דיסק.
מהר מאוד נולדה אביגייל. השילוב של פעוט בן שנה וחצי שלא ישן, ותינוקת חדשה שלח אותי למעמקי דיכאון אחרי לידה.
לשרוד ולתפקד נהפך למוטו בבית שלנו. אין סדר יום, אין שום דקה לנוח, ואין מבין למה הוא כזה. גם לא היה הסבר ברור, למה בגיל שנה וחצי, הוא עדיין לא אומר אמא ואבא (אבל כבר מדקלם את שיר הABC). העולם היה עצוב עבורי.
התקשיתי מאוד להרים את הראש בבוקר. הזוגיות שלנו סבלה. גם בני המשפחה שלנו התקשו מאוד, כי נעשינו עצבניים ולא נעימים.
גורמים לדיכאון אחרי לידה
ישנם גורמים רבים לדיכאון אחרי לידה והם מחולקים לשני קטגוריות – פיזיולוגיים ורגשיים:
גורמים פיזיולוגיים
- שינוי במערך ההורמונלי
- הריון קשה ורב סיבוכים
- לידה קשה או טראומטית
- חוסר בשעות שינה או סיבוכים אחרי לידה.
גורמים רגשיים
- טראומה רגשית אחרי לידה קשה.
- טראומה שנגרמה מיחסי אנוש לא טובים, בתהליך הלידה או בטיפול סביב הלידה.
- לידת ילד עם תסמונת.
- פגיעה מינית או פיזית בעבר.
- לידה לאחר אובדן ילד קודם.
- מצוקה לאחר הלידה על רקע רגשי
- קשיים בין בני הזוג
- תחושות של חוסר במשיכה או חוסר באהבה בין בני הזוג ( תחושת שאינני רצוי /ה יותר)
- בעיות בדימוי גוף
ועוד ועוד סיבות נוספות. רבים יופתעו לדעת, שכל הגורמים האלו מופיעים אצל נשים וגברים במידה שווה. כשם שאישה יכולה לחוות טראומה בתהליך הלידה, גם גבר יכול . דבר שיחשב כגורם למועקה אצל בן זוג אחד, לא תמיד יחשב כגורם למועקה אצל האחר. שימו לב לדיכאון אחרי לידה גם אצל גברים.
דיכאון אחרי לידה – גילוי ואבחון
דיכאון אחרי לידה הינו מצב בו מתקשים להסתגל רגשית, ולפעמים גם פיזית, למצב החדש בו יש תינוק בחיינו. הוא נפוץ מאוד, וקיים גם בנשים וגם בבני זוגם.
כאשר אינו מטופל כלל, הוא יכול להימשך שנים, וגם להפוך להיות ממש מסוכן. דיכאון אחרי לידה, בשונה מדכדוך אחרי לידה, המכונה גם “בייבי בלוז” (שעובר אחרי מספר שבועות), יכול להימשך גם שנה, ואפילו מעבר לכך. בשלב מסוים הוא הופך לדיכאון כרוני, ויש להתייחס אליו ברצינות.
דיכאון יכול לבוא לידי ביטוי בחוסרים במימד הרגשי: עצבות וחוסר במצב רוח, עצבנות ונטייה לכעס, בכי ללא סיבה, ובעייפות קשה למרות שההורה והתינוק ישנו שינה סבירה.
דיכאון אחרי לידה יכול להתבטא גם במימד הפיזי: חוסר רצון לטפל בתינוק והזנחתו (גם אם קלה מאוד), חוסר רצון בטיפול עצמי: לא מתקלחים, לא מצחצחים שיניים, לא אוכלים כמו שצריך, או מאבדים תיאבון.
שאלון אבחון דיכאון
בארץ אמורים להעביר לאם היולדת שאלון דיכאון אחרי לידה במפגש הראשון בטיפת חלב. במדינות אחרות יש מנגנוני בריאות אחרים שאחראיים על כך. בנוסף, גם רופא הנשים בביקורת הראשונה שלאחר לידה, אמור להתייחס לנושא.
ישנם שאלונים שאפשר למלא בקופות החולים ומרפאות, למעקב אחרי לידה. חשוב ששני בני הזוג יהיו מודעים אליו. חשוב מאוד להבין שבעוד שנשים מאובחנות הרבה יותר בזמן מאשר גברים, בגלל שיש יותר תשומת לב לנושא. אך גם גברים מושפעים מכך ובניגוד לנשים כמעט ולא מאובחנים.
במצבים כל כך מורכבים כמו שאנחנו חווינו רק מעלים את הסבירות לדיכאון. כאשר נוצר משבר לפני לידת הילד או כשכבר מראש יודעים שעומד להיווצר משבר סביב לידת הילד חשוב לקבל טיפול עוד לפני ולהיות מלווים בטיפול אחרי הלידה.
כאשר דיכאון לא מטופל הוא יכול להימשך שנים רבות גם אחרי הלידה ולמשוך אחריו את ההורים למצבים של קושי בתפקוד הן בחייהם האישיים והן המקצועיים.
דרכי טיפול בדיכאון אחרי לידה
טיפול רגשי
- טיפול על ידי פסיכולוג או עובדת סוציאלית בעזרת שיחות .
- תרפיה באומנות – אם במסגרת טיפולית או אפילו חוג לאמהות לאחר לידה לפעמים עוזרת.
- פיזיותרפיה בעזרת מים או ספורט או כל תחום אחר – מה שמשחרר את הנפש.
- טיפול רגשי והדרכת הורים להורים חדשים במסגרות שונות.
- טיפול הוליסטי אלטרנטיבי
- שיחות עם בני משפחה תומכים. לא סתם בעבר הסבתא הייתה מגיעה לגור עם הזוג שלומד להיות הורה. כולנו זקוקים לנחמה שבעזרה מהורה מנוסה כשאנחנו מתמודדים עם החלמה מלידה. אומרים שאין חכם כבעל ניסיון וזה נכון. (בתנאי שההורים שלכם מהסוג התומך)

טיפול תרופתי
טיפול תרופות נגד דיכאון שמלווה בייעוץ פסיכיאטרי: יש הרבה רגשות שמלווים טיפול אצל פסיכיאטר, והרבה סטיגמה על אנשים שמטופלים אצל פסיכיאטר.
חשוב להבין שפסיכיאטר הוא אדם שמטפל בנפש שלנו שכרגע סובלת מתסמינים של קושי. ניתן לעזור לה כרגע גם בעזרת טיפול תרופתי. זה הכל.
אין זה אומר שכל החיים תזדקקו לטיפול תרופתי, אבל בהחלט כדאי לקחת כזה אם אתם סובלים.
השפעות דיכאון אחרי לידה על טיפול בתינוק
להיעדר טיפול לדיכאון אחרי לידה יכולות להיות השפעות רבות.
חוסר יכולת לייצר קשר בין האם לתינוק:
כשהאימא לא מצליחה להרגיש רגשות אהבה לתינוקה, מתקשה לטפל בו, או אפילו חווה רגשות קשים ורצון להיפטר ממנו, יש לקבל טיפול בדחיפות הן לאם והן לתינוק.
יש לדאוג למטפל נוסף בעת הצורך. לעתים ממש להשגיח על האם בזמן שהותה עם התינוק. (מהנקודה הזו לפעמים יש מקרי התעללות בתינוק על ידי אחד ההורים).
הסכנה היא שהדיכאון יהפוך להתנהגות לא תקינה בה אחד ההורים פוגע בתינוק פגיעה ממשית. זה נדיר יחסית. לפעמים קורה שאחרי שבוע קשה במיוחד, הורים עייפים במיוחד, יהרהרו במחשבה על לנער את הילד קצת, כדי שישתוק. הורה בריא/מטופל יבין שהוא זקוק להפסקה, יניח את התינוק ויקרא לעזרה.
מצב זה שבו הורה או מטפל אחר מנער את התינוק זכה לכינוי ” תסמונת התינוק המנוער”. מדובר על נזק מוחי ואורתופדי, שנוצר כתוצאה מנדנוד חזק מדי, עד ממש ניעור של התינוק, ויכול לגרום גם למוות שלו.
רובינו מסוגלים להבין גם בנקודות האלו שזה אסור, מניחים לתינוק ונותנים לאדם אחר להגיע לעזור. זו ההתנהגות הבריאה והרצויה.
חוסר יכולת בתפקוד בגלל תשישות
כל טיפול בתינוק הינו מעייף. בין אם יש לכם ילד קל לטיפול או לא, טיפול בתינוק הוא אינטנסיבי. אבל מה קורה אם לתינוק שלכם יש בעיות נוספות?
ריפלוקס, מחלות ילוד, הפרעות גופניות קלות או תסמונות נדירות. כל דבר קטן ביותר הופך לדרמה סוערת סביב תינוק קטן.
הורים מתעללים, תופעת אובדנות של ההורים לאחר לידה, ורצח תינוקות, לעיתים קשורות לאותו דיכאון מתמשך. טיעון זה אפילו שימש בהגנה על הורים כאלו במשפטים פליליים בעבר.
אם אתם חושבים שאדם קרוב לכם מתקשה אחרי לידת ילד נסו לעזור. הציעו מזמנכם ללא שיפוט וזכרו – זו אחת התקופות הכי קשות בחיי הורה.
לידת ילד נוסף לאחר לידת ילד עם צרכים מיוחדים
לידת ילד נוסף לאחר לידת ילד עם צרכים מיוחדים הינה מאתגרת במיוחד. לעיתים מלווים את ההריון חששות רבים שמציפים את ההורים, על חששות אלו כדאי לדבר עם איש מקצוע שיעזור לכם להתמודד. בין אם החשש מוצדק או לא, אין ספק שיש צורך בלא מעט תהליכי הכנה כדי לעבור את התקופה בשלום.
הכנת בני המשפחה ללידה
הכנת הילד או הילדים הקודמים הינה חשובה ניתן להישתמש בספרי הכנה או בספר סיפור חברתי. כדאי לחלק את ההכנה לשניים :
- ההריון ( ובמיוחד אם צפויים בו אישפוזים מרובים) , מה מותר לעשות עם אמא ומה אסור ( נגיד לקפוץ עליה על הבטן אסור , לחבק ולנשק מותר).
- הלידה- מה יקרה לילד בזמן הלידה, מי יהיה איתו, כמה זמן ההורים צפויים להעדר ועוד.

הכנת המשפחה ללידת ילד שונה
ילד שונה יכול להיות כל דבר. אם השוני נראה חיצונית כמו לדוגמה, חוסר באיבר מסוים, או תסמונת בעלת מראה אופייני, כמו בתסמונת דאון, לא תוכלו להסתיר זאת מיד לאחר הלידה. זכותכם לא לספר, ואתם לא חייבים הסברים לאף אחד.
עם זאת, אם בחרתם לא להתבייש ולשתף עם הסביבה, כדאי שתספרו את הטוב והרע בצורה טובה. הקפידו על איך ולמי אתם מספרים.
הציגו את החיובי, והתמקדו פחות בשלילי. רצוי להתכונן עם ליווי, לפני שאתם מספרים. חשבו היטב למי ומתי אתם מספרים. וותרו עד כמה שניתן, לספר למי שלא יתמוך בכם.
לאסוף סביבכם ידע וקהילה תומכת
קבלו ואספו מידע אמין ומקיף בעצמכם על העתיד של הילד. מה צריך וניתן לעשות עבורו, ואיך להתארגן לכך.
נסו ליצור קשר עם מרכזי תמיכה.
צרו חברויות חדשות עם משפחות תומכות עם ילד דומה. חפשו אותן בקבוצות ברשתות החברתיות, כמו בקבוצה שלנו להורים לילדים עם אוטזים, או בקבוצה להורים שמחפשים מידע על טיפול תאי גזע.
אתם ראויים לחיים ולאהבה
זיכרו – אין אדם שאנו ראוי לחיים, אין אדם שאינו ראוי לאהבה. זה המוטו שצריך להנחות אתכם. את ההחלטה אם לשמור את ההריון או לא כבר קיבלתם. וגם אם אתם לא תמיד שלמים איתה, הלידה כבר מתקרבת, והילד כבר כמעט כאן. כדאי להביא אותו לעולם אוהב.
מסירה לאימוץ
אם אתם בוחרים לשלוח את תינוקכם לאימוץ לאחר הלידה, שבו וחשבו מראש איך תתמודדו עם הנושא. זיכרו שזו זכותכם המלאה. ולמרות שמדובר בתהליך כואב מאוד, כדאי לעשותו מבעוד מועד עד כמה שניתן.
דעו שכדאי להכין מערך תמיכה רגשי נרחב, ואפילו לגשת לייעוץ פסיכיאטרי, כדי להיות בשליטה מסוימת על ההשלכות הרגשיות שעלולות להגיע.
אינכם הורים “רעים”. בחרתם למסור לאימוץ, כי אתם מבינים מה אתם מסוגלים, ומה לא.
אם זו בחירתכם, וודאו כי אתם עוברים את ההליך בצורה הטובה ביותר. דאגו לפרידה מסודרת ומלווה באנשי המקצוע (עובדת סוציאלית ותמיכה רגשית), שיסייעו לכם בכך וימצאו השמה הולמת ליילוד.
דיכאון שאחרי אימוץ
רבים לא מודעים לכך אבל גם לאחר אימוץ יתכן דיכאון הדומה לדיכאון אחרי לידה. הנפש שלנו ומערך ההורמונים שלנו קשורים ומושפעים זה מזה.
בדיוק כמו בדיכאון אחרי לידה חשוב לקבל תמיכה לפי הדרכים שכתובות בתחילת המאמר. זה נכון גם עבור ההורים המאמצים.
לידת ילד שונה
משמעות ילד שונה יכול להיות הרבה דברים:
- יכולה להיות תסמונת בעלת מאפיינים חיצוניים
- ילד בעל מאפיין גנטי שעלול להוביל לתסמונת כזו שנראית או לא נראית לעין
- ויכול להיות כזה שנפגע במהלך ההריון, הלידה או בינקות בצורה שתשפיע על ההתפתחות שלו.
כמו שכתבנו בעבר יש היום משמעות עצומה לבדיקות גנטיות בהריון. לחלק מתוצאות הגנטיקה יש משמעות לא ברורה ואז ההחלטות הן אפילו קשות יותר.
אוטיזם, גנטיקה והריון
לא הרבה ידוע לעולם הגנטיקה עם אוטיזם. למעשה, ישנם מעל אלף גנים ותצורות גנטיות, שנקשרות בגילוי מוקדם של אוטיזם או מעלות חשד לאוטיזם. חלקן ידועות בוודאות, וחלקן רק חשודות.
בלא מעט מקרים נידרש שיהיה כבר בן משפחה עם אוטיזם, ורק אז ניתן למצוא את הקשר הגנטי החשוד.
כאשר זוג כזה נכנס להריון תמיד יש סיכוי שיהיה עוד עובר כזה. הבעיה שהגנטיקאי לא תמיד יוכל להגיד לנו, שעובר שהוא נשאי גנטי, יפתח בוודאות את התסמונת.
כאן יש בעיה להורים.
תצטרכו לבחור בין הפלה (כבר בשלב די מאוחר סביב שבוע 16 אם מבצעים סיסי שליה), או שמירת ההריון והסתכנות בעוד ילד אם התסמונת. מכיוון שלעולם לא תדעו אם אתם תקבלו ילד עם תסמונת שאינה וודאית או אם יהיה התבטאות של התסמונת ( כלומר אוטיזם) ההחלטה היא קשה.
גם לאחר שהחלטתם להמשיך את ההריון ללידה, יתכן שתאבקו בקושי רגשי לא פשוט. במקרה כזה, כדאי להיות ערוכים להתפרצות של דיכאון לאחר לידה, אצל שני ההורים.
וודאו כי יש לכם תמיכה רגשית לפני ואחרי ההריון. וודאו כי הצוות הרפואי הקבוע שלכם, יודע על המצב, ורגיש אליכם. אם לא, תחליפו אותו כשניתן, בכזה שכן רגיש אליכם.
וודאו כי רופא הילדים שאמור לקבל את תינוקכם בקהילה, יודע על המצב, ומכיר סימני אוטיזם מוקדמים.
הכנה היא מפתח ליכולת הרגשית שלכם לשרוד.
יתכן שאתם הולכים ללידה של ילד בריא לחלוטין, אם אין גנטיקה ברורה. השתדלו לחשוב גם על הצד החיובי.
תכנון קבלה וטיפול בילד שונה לאחר הלידה
בכל קבלה של ילד שונה (פיזית או נוירולוגית), אנחנו זקוקים ללא מעט סיוע. בין אם מדובר בתכנית מעקב אחרי הילד (מי אמור לעקוב אחריו? אילו בדיקות? ובאיזה גיל צריך לבצען?) ובין אם מדובר בהדרכת הורים, זמני אבחון , הכרת תסמיני התסמונת, מציאת צוות רפואי ושיקומי, או השמה במסגרת כמו מעון או גן.
רוב הדברים יכולים להתבצע גם לפני הלידה לכל הפחות ברמת הידע והתכנון. לאחר הלידה, תוכלו להוציא את תכנית המגירה שלכם, ולעקוב אחריה בצורה מסודרת.
בצורה זו תוכלו להקל מעט על הקושי.
חלק מדיכאון אחרי לידה מעבר לנושא ההורמונלי שייך גם לחלק הארגוני וחוסר הבנה לאן נכנסנו.
לסיכום
התמודדות עם סיטואציה של לידת ילד שונה היא מורכבת. גם בלידה רגילה יש לא מעט גורמי לחץ, אך כשמתווסף לזה טיפול בילד שונה, וגם בקבלת יילוד בריא לאחר שיש ילד עם שונות, המצב קשה ומורכב אף יותר.
ככול שתהיו יותר מוכנים למצב החדש, כך ההתנהלות לפחות ברמה הלוגיסטית תקל עליכם.
דאגו למנגנוני תמיכה מרובים, ולתכנית מסודרת. הכינו מראש את הבית במידת האפשר, כדי שתוכלו לחזור מבית החולים למקום נוח ומאורגן.
החליטו מראש לגבי קבלת האורחים הצפויים להגיע. מי אתם מוכנים ורוצים שיגיע. אם אינכם מעוניינים בהגעת אורחים, ציינו זאת בפניהם, וקיבעו למועד אחר מרוחק יותר.
לידת ילד הינו מאורע מבורך.
כל ילד וכל אדם זקוק לאהבה, לקבלה ללא תנאי, לפחות מאדם אחד בעולם.
בין אם נולד לכם תינוק שנתפס בעיניכם כמושלם ובין אם לא, אם זו הייתה הפתעה ואם ידעתם מראש זיכרו, ילדיכם רואה בכם את האדם המופלא בעולם לפחות כרגע.
מגיל הגחתו לעולם אתם הוריו – כל עולמו גם במעמקי הקושי. התינוק או התינוקת שלכם אוהבים אתכם, ותלויים בכם. אל תאכזבו אותם.
ודאגו לנפש שלכם על מנת שתוכלו לעשות את הכי טוב שביכולתכם עבורם.
בברכת לידה קלה לי ולכולנו

שירה – אחות התפתחותית, מדריכת הורים, אם לארבעה
נ.ב.
דרכים נוספות לקבל מאיתנו מידע ושירות:
אתם מוזמנים להצטרף לשתי קבוצות הפייסבוק: על הטיפולים בתאי גזע, ולהורות מיוחדת.
ניתן להצטרף לקבוצת הווצאפ שלנו שבה תקבלו התראות על הרצאות ואירועים שאנחנו מארחים.
מוזמנים להצטרף לקורס החדש שלנו: “מדברים על הרצף” שנכתב במיוחד להורים שרק קיבלו את אבחנת האוטיזם.
הבלוג
בלוג הורות לילדים מאושרים על הרצף נכתב על ידי חגי ושירה ריינר, שני הורים לילדים עם צרכים מיוחדים – אוטיזם, אפילפסיה, ועוד. אנו מתמקדים ביסודות של גידול ילדים עם צרכים מיוחדים בישראל, אך חלק ניכר מהתוכן שלנו יהיה רלוונטי ברחבי העולם.
רשימת הדיוור
הצטרפו לרשימת הדיוור כדי לקבל פוסטים חדשים שלנו ישירות למייל!
עוצב באמצעות WordPress.com
[…] בעבר הייתי מרגישה נורא עם זה, היום אני מבינה שאני צריכה […]
[…] אני מרגישה שדרושה הקדמה- אין הורה בעולם כולו שלא מרגיש בזמן ההריון חששות לעתיד העובר. אם הם מבוססות או לא. כשכבר יש ילד שונה במשפחה, […]
[…] שלא קיבלה את המשפט הזה פעם אחת לפחות. כאובה והמומה אחרי לידה קשה ישבנו לדבר. ובעיקר להרגיע – ולדבר על איך לסלוח לעצמנו […]