אחת הדילמות בגידול ילדים, במיוחד ילדים עם צרכים מיוחדים היא איזה מסגרת חינוכית הכי מתאימה להם. בפוסט זה נתמקד בדילמה של לבחור בחינוך ביתי או לשלוח למסגרת.
כשחזרנו מטיפול ברוסיה לבידוד
חזרנו מרוסיה באמצע מרץ 2020. זה היה הביקור השלישי שלנו במוסקבה. סבב שלישי של טיפול תאי גזע.
באותו זמן, מגפת הקורונה לא ממש התפרצה ברוסיה, ולא היה חובת בידוד לבאים משם. אבל כשבקשתי לחזור לעבודתי, ביקשו ממני להישאר בבית לפחות יומיים. זה סימן את תחילתה של תקופת חינוך ביתי שהיה הכפוי בגלל הנחיות הקורונה.
לא היה לי ברור למה מקום העבודה מחליט החלטה כזאת על אנשים שמגיעים ממדינות שאין עליהן אזהרה. חוץ מזה שחזרנו ביום חמישי, וביקשתי לחזור לעבודה ביום ראשון אז עברו יותר מיומיים.
חולה הקורונה המאומת בטיסה מרוסיה
שאלתי בקופת החולים אם אפשר לקבל אישור רופא שניתן לחזור לעבודה. ובקופה לא רק שלא קיבלתי אישור, סילקו אותי מהר, ואמרו להישאר בבית לבידוד.
אחרי כמה שעות גם סיפרו שיש חולה מאומת שהיה בטיסה הזאת. כנראה עשה קונקשן מספרד. אז התחלנו לספור 14 יום בידוד.
לא ברור איפה ישב החולה במטוס, ואם המחלה היתה פעילה במהלך הטיסה. הוא דיווח על זה יום אחרי כנראה, אז יכול להיות שאכן נחשפנו.
באותו רגע אספנו את עצמינו וילדינו ונכנסנו מייד הביתה. אז אף אחד עוד לא ממש ידע מה לעשות, ובמקומות העבודה ובגנים ההיסטריה שלטה. ולא ברור גם מה מי שהגיע איתנו במגע אמור לעשות.
היינו מהראשונים בארץ שישבו בבידוד. וגם סרבו לבדוק אותנו למרות שבבית היה ילד אחרי השתלה שהיה על הטיסה. היו אז רק 2000-3000 בדיקות יומיות.
יותר מכך הפחיד אותנו האפשרות שדולב נחשף לוירוס. זה עלול לפגוע ביעילות הטיפול היקר מאוד.
מבידוד לסגר
למזלנו אף אחד מאיתנו לא פיתח תסמינים של קורונה בזמן הבידוד. ואז שבועיים של בידוד נגמרו בדיוק שהתחיל הסגר הכללי של הגל הראשון של הקורונה.
מהר מאוד הבנו שאם אנחנו צריכים להתמודד עם חינוך ביתי כפוי. וכדי להימנע כאוס מוחלט נצטרך לעשות משהו ששנינו לא יודעים לעשות הכי טוב – לייצר סדר יום, מלא פעילות איכותית, עבור בני ה6,5,ו3 שלנו.
המשמעות של “חינוך ביתי כפוי”
בדרך כלל בתקופות החגים, או החופש הגדול, אנחנו יכולים לשחרר את הילדים מחלק מחוקי השגרה.
אך השילוב בין העובדה שלרבים מבני הבית יש מחלות רקע, לבין הנחיות הקורונה, מכניס אותנו למצב שונה שבו אין גישה לרוב האטרקציות, או אפילו לגן השעשועים.
בנוסף, לא יודענו כמה זמן הנחיות הסגר יחולו, ולכן אין אפשרות לשחרר. אין לאן. והבית נהיה שילוב של בית ספר ובית כלא, לתקופה ממושכת מהרגיל.
חינוך ביתי בקורונה דרש התארגנות מחדש והרבה ציוד עודף (שלפעמים לא קיים במלאי בחנויות). ובעצם אינו דומה לחינוך ביתי רגיל, במיוחד עם ילדים קטנים, אנרגטיים במיוחד ובעלי צרכים מיוחדים.
למרות שהם לא יודעים לתקשר את זה, הבידוד הממושך מאוד משפיע עליהם. רואים לאחר תקופה שהם מתפקדים עוד פחות טוב מהרגיל. הם נהיים יותר אלימים, יש יותר פספוסים, פחות וורבליים, יותר על הידיים, ועוד.
לכן מומלץ להתארגן ולהתכונן לחינוך הביתי בתקופות קשות, וכמה שיותר זמן מראש.

סדר יום קבוע
התחלנו בדברים הקבועים –שעות הקימה והשינה, שעות הארוחות והמקלחת. ומנסים לשמור על השגרה כמה שניתן.
את שאר הזמן, חילקנו למרווחים של חצי שעה. כללנו תקופת מנוחה מיד לאחר ארוחת הצהריים, בה הם צפו בטלוויזיה (בין 14-16).
זה אפשר לנו זמן לנוח ולהתכונן לשאר היום. כללנו בסדר היום זמן של טיפולים פרטניים במרחב הטיפולים שלנו, זמן לימודים מחוברות עבודה, ועוד…

לכל יום היה נושא שעליו דיברנו: ספורט, אומנות, מדעים, אוכל, מים, ועוד. חלק מהנושאים חזרו בצורות שונות. נגיד אומנות התחלק ליום צבע בו עבדנו בגועש ושאר סוגי הצבעים שהיו, עבודות מלכת יד, יצירה בקרטון, וכו’.
אחרי ההרדמה סידרנו את הבית. תכננו את כל הארוחות ליום שאחרי. ולבסוף סידרנו את הפעילות של הבוקר שאחרי בצורה מסודרת, כולל כל האביזרים. עבדנו קשה מאוד.
ברגעי משבר מוציאים חומרי יצירה
היו לנו הרבה רגעי משבר.
הרבה רגעים שפתאום אחד הילדים רצה חטיף שלא היה במלאי. מהר מאוד הבנו שחובה לקנות הכל ברשימה של ההזמנה.
היו חסרים חומרי יצירה. בחנויות הצעצועים לא צפו את ההצטיידות הפתאומית של כולם ביחד בצבעי גועש.
למזלנו גילנו שאפשר להזמין במיוחד מגוון סטים ליצירה (תודה לקרן מחנות האומנות בנתניה).
ביקשנו מחברים ומשפחה לקנות עבורנו ציוד ותרופות. (תודה לצוות במאוחדת, שעזרו וניסו לייצר פתרונות עבורנו. ולרופאת הילדים המדהימה שלנו, שהייתה איתנו בקשר טלפוני. ולצוות המזכירות שהתקשרו כל יום במהלך הבידוד).
אל דאגה – הכנו לכם רשימת ציוד מסודרת לחינוך בבית בזמן סגר, או חופשה.
הקושי באיסור לצאת מהבית עבור ילדים קטנים
אחד הקשיים הגדולים היה עם הצורך של נבו במרחב. הילד ההיפרי שלנו זקוק לאוויר צח וליכולת שלו לרוץ ולהשתולל.
הוא עשה נסיגה ענקית בהתנהגות (שנסגרה רק לאחר שקיבל טיפול דם טבורי מאוחר יותר). הוא נסוג בלי טיפולים, מסגרת, ובלי שום סיכוי לצאת מהבית. בעיקר על הרקע הריאתי שלו.
היינו מותשים מהבכי והתחנונים לצאת מהבית.
עזרה קצת הנדנדה בחדר הסנוזלן שלנו ובריכה במרפסת. אבל האמת היא שברגע שנגמר הבידוד הוא יצא לרוץ בשדה ליד הבית.
הבידוד היה סיוט עבורנו. המחסור במסגרת הוא רק חצי מהבעיה. מהר מאוד למדנו לפצות על הרבה מהדברים שמסגרת נותנת. טווח הגילאים המצומצם ביניהם מאפשר לא מעט שיתופי פעולה.
אבל חוסר היכולת לצאת להתאוורר היה הבעיה הכי גדולה שלנו. על בעיה זו לא הצלחנו להתגבר.
בפן הרגשי כל הילדים הגיבו בתגובות רגשיות קשות שקשורות במתח נפשי. יש כאלו שנסוגו לתוך עצמם. היו שהגיבו בפרצי בכי. וחלק שהגיבו בשאילת שאלות בלתי פוסקו.
ניסינו לשדר עניינים כרגיל ולייצר אווירה שמחה. זה הקל אך לא פתר את הבעיה עד הסוף.
אנחנו מקווים שלא נאלץ להיכנס שוב לסגר, וממש חוששים להיכנס שוב לבידוד. מה שכן, מאז אנחנו ערוכים עם ציוד עודף של חומרי יצירה וציוד לימודים. על כל צרה שלא תבוא.
ואז הגיע סוף אוגוסט
השבועיים האחרונים של אוגוסט תמיד קשים, אנחנו בטוחים שאתם יודעים את זה. גם אם אין לכם ילדים, כל מי שרואה מהדורות חדשות בטלויזיה בקיץ תמיד נחשף לכתבות בכותרות כמו “מה עושים עם הילדים בסוף אוגוסט”.
אבל לנו יש שלושה ילדים יחסית קטנים, עם צרכים מיוחדים. הטראומה מהבידוד והסגר שלא לגמרי נשכח, הפך את אוגוסט לקשה במיוחד.
נוסיף על זה שרוב המשחקיות סגורות. את החשש הממשי לצאת למקומות שלא נסגרו, שלא נדבק. לא רק בקורונה, כל מחלה ריאתית מסוכנת מאוד עבורנו. כל מחלה בכלל בעייתית. אנחנו רוצים שהטיפול בתאי גזע יתמקד בעיקר בשיפור נוירולוגי ולא “יתבזבז” על המערכת החיסונית.
שנה חדשה התחלות חדשות
הילדים בינתיים חוזרים ללימודים בעוד כמה ימים. ההנחיות מאוד מבלבלות אבל בגלל שכולם קטנים, לפחות זאת שגרה יחסית מלאה.
שירה בשמירת הריון, ואנחנו מתעסקים ביחד בכתיבת הבלוג. אני כנראה יוצא לדרך חדשה של כתיבה, שיווק, ועצמאות.
זה היה מפחיד. אבל כשאני חושב על זה, אני כנראה גם ככה לא הייתי שכיר מוצלח במיוחד.
שילוב של בעיות קשב ולקויות למידה, התמכרות למשחקי מחשב, ילדים שכל הזמן צריכים ליווי למיון, ולא ישנים בלילה, הובילו לכך שמציאת עבודה באקלים התעסוקתי הנוכחי היא בעיה אמיתית.
הפוסט הזה יותר מתקשר לחינוך ביתי. זה ברור שזה לא משהו אנחנו ממש מאורגנים לעשות באופן קבוע. הנחיות הקורונה שמו אותנו בסיטואציה שונה מהרגיל. גם להתאוורר בגן שעשועים לא יכולנו. לא היה ברור אם אפשר להידבק שם או במקום אחר.
אז ההשוואה לא מושלמת, אבל לחינוך הביתי (בתקופות רגילות) יש יתרונות שכדאי לבחון.
חינוך פורמלי מול חינוך ביתי
בחינוך הפורמלי (מעון/גן/בית ספר) מכתיבים לנו הכל. משרד החינוך, הנהלת גן/בית ספר וצוות ההוראה/טיפול, קובעים איך “לעצב” את מוחם ונפשם של הילדים שלנו.
מערכת החינוך והמשק, מעדיפים שילדים יהיו תלמידי החינוך הפורמלי. זה מפני שזה נותן לממשלה יותר שליטה על כלכלת הלימודים. יש לשיטה הזאת יתרונות וחסרונות.
יתרונות החינוך הפורמלי
הפרדות בין ההורה לילד:
ההורה זוכה לעצמאות מילדו, ופנוי לעבוד – בין אם בבית ובין אם במקום עבודה אחר. מצד שני הילד מתרגל להפרדה בינו לבין הוריו. זה כנראה שנוי במחלוקת אם זה באמת יתרון, אך זאת נקודה שכדאי לבחון באופן פרטני.
מומחיות:
ככול שמחלקים את החינוך בין יותר אנשים, כך הפוטנציאל המקצועי גבוה יותר. אני יכול להיות מאוד מוכשר במגוון נושאים, אך לאנשים שלמדו לתת שירות בצורה מקצועית בתחום ספציפי יהיה יתרון עליי.
אני במקרה למדתי הוראת אנגלית, אך אין זה מעיד שאני יכול ללמד מקצועות אחרים היטב.
אחת היתרונות של מסירת חינוך הילד לצוות הוראה רחב, היא היכולת של בית הספר לחלק את מטלת הקניית הידע בין אנשים רבים.
ככל שיותר שהילד נחשף למגוון דעות, כך גובר הסיכוי לקבל מידע רלוונטי ומדויק. יכול להיות שאני מאמין שאני יודע מידע עדכני ונכון, אך אני גם יודע שאני לא יודע הכל. יש גבול לכמות המידע שאני יכול לאסוף ואז ולהעביר הלאה. זה מאפשר לילד לגבש דעה עצמאית.
אל דאגה, רוב הילדים בכל מקרה דובקים בערכי הבית ולא גולשים רחוק מדי.
קישורים חברתיים:
למעשה עצם השהיה בתוך קבוצת ילדים בני גילם מאתגרת ילדים בהתמודדות בתוך סיטואציות חברתיות. אחד האתגרים הגדולים בבחירה בחינוך ביתי הוא מציאת חברת שווים לילד, וקושי ללמד שיעורי חיים חשובין שילדים לומדים באופן טבעי בחברת ילדים אחרים.
גם ילדים אוטיסטים זקוקים לחברת שווים והם לומדים (גם אם בצורה שונה מילדים שאינם על הרצף) מיומנויות זה מזה.
תרומה לחברה:
אומנם פחות רלוונטי להורה באופן ישיר, אך ככל ששולבו בחברה יותר מגוון אנשים כך יפחת הפחד והסטיגמטיזציה כלפי השונה. אין שום סיבה שזה לא יתחיל מגילאים צעירים.
בשנה שחלפה נבו היה משולב בגן רגיל, במהלך השנה הוא קיבל אבחנת אוטיזם, ואנחנו הצגנו את המצב החדש לגננת, להורי הגן ולילדים. השילוב היה כפוי ובהפתעה, אך ההכלה היתה מאוד מוצלחת.
זמן הורים עבור עבודה/סידורים /רווחה נפשית:
כל אדם זקוק לזמן עבור עצמו. בין אם זה הצורך הקיומי שלנו לעבוד, להיפגש עם בני/בנות הזוג, חברים או קולגות, לעשות מטלות בית, או סתם לשתות כוס קפה בשקט.
חינוך במוסד מאפשר מספר שעות רוב ימות השבוע, באופן קבוע, בידיעה שהילד נמצא במסגרת שמקדמת אותו. זה נותן קצת שקט נפשי לעשות את כל אותם דברים שאדם בוגר צריך ורוצה לעשות.
חסרונות החינוך הפורמלי
כפיפות ללוח זמנים של משרד החינוך:
ישראל היא אחת השיאניות בעולם בימי חופשה לתלמידים. ככה זה – ביהדות יש המון חגים, והקיץ חם. אנחנו נמצאים במצב שיותר מחצי שנה במצטבר הילדים בכלל בבית.
תוסיפו לכל זה את החינוך הביתי הכפוי בצל הקורונה, שביתות חוזרות, וחוסר היעילות של החינוך מרחוק ולא בטוח שבכלל יש דבר כזה מערכת חינוך.
כח אדם:
ברגע שילד נכנס למוסד לימודי לרוב ההורה בעל שליטה מוגבלת במי שמבלה עם ילדו את רוב שעות היום. אנחנו בדרך כלל יכולים לסמוך על מנהל בית ספר לגייס אנשי מקצוע טובים, אבל חוסר שליטה מוחלט אומר שהילד הפרטי שלנו לא בהכרח מקבל את תמהיל הכי אופטימלי עבור צרכיו.
פיזור משאבים גדול מדי:
נכון להיום לא מעט צוותים חינוכיים מתקשים להתמודד עם העומס (במיוחד עם תוספת והבילבול, כעת בתקופת הקורונה).
כמות התלמידים הגדולה, קושי לוגיסטי של מיעוט במשאבים, ולעתים גם מורים ומורות שחוקים או חסרי ניסיון. במקרה של תלמיד מתקשה בכיתה גדולה, גם אם מורה אחד מזהה בעיה ומנסה לעזור, מורה אחר עלול לפספס ולעשות נזק.
בשילוב עם תלמידים שחווים שילוב לא מוצלח, כיתה רגילה ללא מאפיינים מיוחדים עשויה להתחיל ולסיים את השנה עם תוצאות דלות.
אין פה אשם אחד ברור, מדובר על מכלול של קשיים שלמעשה על רובם אין לנו שליטה. מה שיקרה בפועל שעל ההורים יוטל להשלים את החומר בשלל דרכים, כשלמעשה המערכת המוסדית הייתה אמורה לדאוג שהתלמיד יודע את החומר, אך לא הצליחה לבצע את המטלה הזו.
קשיים לוגיסטיים שלא קשורים בכח אדם:
גודל הכיתה, תנאי אקוסטיקה, ציוד הכיתה, הזנה מסודרת וטעימה, איכות המזגן והתכנים הטכניים שאינם מונגשים טכנולוגית בעידן בו הילדים חושבים בצורה אחרת, אפילו הטכניקה בה מצופה ללמד חומר (ספרי לימוד מול עבודה בידיים לדוגמה), כל אלו הם תנאי שטח שלפעמים מוכתבים מראש עבור הצוות החינוכי.
לדוגמה, שנה שעברה נבו היה בגן, שהאקוסטיקה בו הייתה נוראית. הגננת המסכנה נאלצה להשתמש במכשיר מגביר קול, על מנת שלא תצטרד. הילד המסכן בילה שנה שלמה, עם אוזניות מווסתות רעש כי היה לו מאוד לא פשוט לעמוד ברעש המזעזע.
כל התנאי שטח האלו הם לרוב בחירה של מישהו שלרוב המניע הוא שיקול כלכלי ולא חינוכי. ההחלטה נכפת על הצוותים והם מנסים לעבוד איתה.
למידה מרחוק:
זה בדרך כלל לא שיקול, אך השנה למדנו מהי למידה מרחוק. המסקנה העיקרית: זה לא עובד.
ככל שהילדים קטנים יותר, כך זה פחות אפשרי. אך הפתרון הזה נוראי בכל מקרה. העומס של כמות התלמידים המסיבית יצר המון תקלות טכניות.
אני לא יודע איך הילדים הגדולים התמודדו עם זה, אבל אביגייל, בת חמש, לא היתה מאוד מעוניינת אחרי כמה מפגשים. נבו בכלל לא הסכים להתקרב לזה. דולב קצת שיתף פעולה עם המטפלת באמנות, אבל לא הסכים לדבר עם אנשי צוות אחרים.
כישורי מחשב הנדרשים ללמידה יעילה מאוד קשים להקנות, ואם הם לא נעשו בצורה מסודרת מספיק זמן מראש, זה פשוט לא יעבוד.
מהו חינוך ביתי
“חינוך ביתי הוא תהליך חינוכי אשר מנוהל מבית התלמיד וניתן בעיקר על ידי משפחתו ולא במוסדות פורמליים חיצוניים ממלכתיים או פרטיים דוגמת בתי ספר. הוא יכול להיעשות גם דרך מורים פרטיים.” (מתוך ערך ויקיפדיה)
החינוך הביתי מתאים למי שזקוק לקצב למידה שונה, אווירת לימודים שונה, יכולות למידה וריכוז אחרים, או פשוט בגלל אידאולוגית ההורים.
למעשה כבר שנתיים שאנחנו שוקלים לימודים בחינוך ביתי עבור דולב, מכיוון שהוא קורא ועושה מתמטיקה ברמה מעל לבני גילו, אבל מבחינת יכולות תקשורת, וקשב וריכוז מצבו קשה מאוד.
בעקבות תקופת הבידוד והסגר שעברנו ביחד, אני ושירה חזרנו לדבר על נושא החינוך הביתי. ההנחיות יצרו מצב של חינוך ביתי כפוי, ללא הכנה מראש, לכל הארץ ביחד.
אם המצב הזה יחזור בגלל איזה גל הדבקה מחודש או חלילה מגיפה אחרת, נמצא את עצמנו במצב קצת יותר טוב מאיפה שהיינו במרץ בעקבות הגל הראשון. אך עם זאת, כדי לנהל חינוך ביתי יעיל, צריך להיערך לזה מראש.
למעשה בחינוך ביתי ההורה מכריז מול הרשויות שהוא ידאג לחינוך אקדמי עבור ילדו. יש צורך ליצור תכנית לימודים מסודרת שכוללת רשימת נושאים ודרכי לימוד. כל הורה יקבע מה ואיך הוא מלמד ומי יעביר את התוכן הנלמד.
חינוך ביתי לילדים עם צרכים מיוחדים:
בדומה לילדי החינוך הרגיל, מטרת החינוך הביתי, לאפשר להורה לתת מענה אישי לצרכי הילד, שהחינוך הפורמלי לא נתן.
אנחנו נתמקד בבחירת אנשי מקצוע, בשיטות העבודה ותמהיל שהתלמיד יקבל.
המטרה בחינוך מהסוג הזה הוא לאפשר התקדמות ביכולות ובתפקוד בקצב המותאם לילד, ולא לפי המוכתב על פי המערכת. למעשה זה פתרון טוב עבור ילדים שהמסגרות הקיימות אינם מתאימות עבורם וההורים מסוגלים לעמוד גם כלכלית וגם נפשית בחינוך ביתי.
יתרונות החינוך הביתי
אין הפתעות:
יש סגר או אין סגר? אם התארגנתם על חינוך ביתי מראש, לא יהיה חינוך ביתי כפוי בזמן קורונה כי המסגרת שלכם לא תשתנה.
ניהול התלמיד על ידי מי שמכיר אותו הכי טוב:
בחינוך ביתי, מי שנמצא בראש ההיררכיה החינוכית תמיד יהיה אותו אדם – ההורה (או אפוטרופוס). לאורך זמן, היתרון של זה יהיה גדול מאוד.
בחינוך הפורמלי כל פעם שהילד עובר מוסד, או כל פעם שיש חילופים בהנהלה, אנשי ההנהלה צריכים ללמוד מחדש את התיק של אותו תלמיד.
הורה שמנהל את מערך החינוך מכיר את צרכיו של הילד בצורה אינטימית שלא ניתן להשוות לצוות חינוכי שאמון על כיתה/שכבה/בית ספר.
חומר לימוד מיוצר עבור הילד ובהתאם לרמתו:
תכנית לימוד מותאמת היישר ליכולות הילד, צרכיו ( ע”פ צרכיו הלימודיים אך גם מגבלותיו), מונגשת באופן אישי ומוסברת באופן אישי. ההתקדמות היא מהירה או איטית לפי צורך הפרט ולא לפי התקדמות הכיתה או תלות בלוח זמנים בית ספרי.
לימוד יכולות למידה עצמאית:
זה בעצם שלל של יכולות של למידה שמלמדים את הילד על מנת שיוכל להתקדם לבדו בחומר.
זה נושא שלא תמיד הועבר כראוי בבתי הספר. כך כשהגענו לאוניברסיטה נאלצנו רבים ללמוד איך ללמוד לבד.
חינוך ביתי יכול לתת יותר יכולות אוטודידקטיות לילד, מול חינוך מוסדי.
שליטה של ההורה בפילוסופיה החינוכית ושיטה טיפולית:
כאן בעצם טמון הפוטנציאל הכי גדול של החינוך הביתי עבור ילדים עם צרכים מיוחדים.
בארץ משתמשים לרוב בשיטת הטיפול “ABA” בחינוך הפורמלי לאוטיסטים.
הורה הרואה לנכון לנסות לקדם את ילדיו בשיטות טיפול שונות, יתקשה מאוד למצוא מסגרת בהן משתמשים בשיטה הספציפית עליה למדו.
כאן ההורה יכול ללמוד שיטות פחות נפוצות (כמו DIR, TEACHH או PRT), ולהכניס צוות מקצועי תומך העובד לפי אותה שיטה טיפולית. מעבר לכך ישנן פילוסופיות חינוך רבות שקשה למצוא להן בית במסגרות פורמליות.
שליטה של ההורה בצוות המקצועי:
מעבר לפילוסופיה החינוכית, רובינו היינו רוצים לדעת מי בדיוק נוגע בנפשו של הילד שלנו. למעשה אנחנו מוותרים על חלק מהשליטה בתחום כאשר אנחנו בוחרים בחינוך מוסדי (למרות שלפיקוח שיש בחינוך הפורמלי יש יתרונות שלא ניתן לזלזל בהן). לאומת זו בחינוך ביתי יש לנו שליטה מלאה בתחום הזה.
שליטה בתמהיל החומר הלימודי:
אם רציתם פחות חשבון ויותר מדעים אין בעיה, רציתם יותר או פחות חינוך מיני – תחליטו אתם. כן או לא בגרות? כן או לא קורסים באוניברסיטה הפתוחה?
להורים לילדים מיוחדים לפעמים זו בדיוק הנקודה: ההשקעה בתחום מסוים, כלל אינה רלוונטית לילד שלהם. לאומת זאת כמה שעות ביום בתחום אחר שאולי בכלל קשור ליכולות חברתיות הוא הרבה יותר משמעותי.
ילדים שיכולותיהם אינם מתאימות ללמידה בקבוצה, לפעמים כלל אינם מתקדמים, גם במוסדות לחינוך מיוחד. למרות ששם נמצא ריכוז של אנשי מקצוע, עצם העובדה שהילד אינו במרחב שהוא מרגיש בו נוח, מספיק לעיכוב בהתקדמות. לפעמים מוציאים את הילד לעבודה בבית ופתאום הוא מתחיל להתקדם.
חסרונות החינוך הביתי:
יקר:
החינוך הפורמלי ממומן (גם אם יש עלויות נוספות). בהשוואה, העלות של החינוך הביתי עלולה להיות יקרה מאוד.
יש לא מעט משתנים שצריך לקחת בחשבון: כמה הכנסה יש להורים? איך ההכנסה תושפע בעקבות השארת הילדים בבית? כמה הוצאות נלוות יהיו לחינוך הביתי על חומרי לימוד וצוות מקצועי תומך? האם יש מספיק מרחב לימודי בבית? כמה יעלה ציוד טיפולי וחינוכי?
חברה שלנו שלקחה חל”ת השנה בדיוק למטרה זו העריכה כי רק אובדן המשכורת שלה והבאת מטפלים לבית עלתה בין 20-30 אלף שח לחודש.
קושי נפשי:
לכולנו יש צורך בזמן לבד/עם בוגרים אחרים/סתם לנוח רגע. בעצם ההחלטה על חינוך ביתי הזמן הזה מצתמצם עד נעלם. רובינו לא מסוגלים להחלטה הכל כך טוטלית הזו מבחינת של משאב זמן אישי.
קושי פיזי:
במיוחד להורים לילדים עם צרכים מיוחדים שהייה עם הילד משמעותה – עבודה פיזית מאומצת.
בין אם מדובר בריסון של ילד בהתקף זעם (טנטרום), ריצה אחרי ילד שאינו מבין סכנה ועלול לחצות כביש לבד, או הרמה ונשיאה שלו. הזמן הזה שבעבר היה מוטל על אחרים היה הזמן של הגוף של ההורה לנוח.
אנשים לא מבינים כמה עבודה פיזית כרוכה בגידול של ילד מיוחד ומה המשמעות שלה על הגוף.
קושי אקדמי:
האדם שמפעיל אותה צריך לדעת מה הוא עושה וללמוד את התכנים האקדמיים, חינוכיים וטיפוליים הנדרשים (או לחלופין לשכור את אנשי המקצוע).
לסיכום
אני ושירה שנויים במחלוקת על כמה אנחנו נהיה מסוגלים לקיים חינוך ביתי אפקטיבי. בינתיים, אנחנו בהסכמה שאנחנו לא מכניסים שינוי כזה בשנה הקרובה.
אבל אנחנו כן מוכנים יותר למקרה שהנחיות הקורונה יחזירו אותנו למצב של חינוך ביתי כפוי. בתקווה שזה לא יגיע לשם. יש לנו עוד הרבה ללמוד על החינוך הביתי לפני שאחליט שזה משהו שאנחנו יכולים ליישם באופן מלא.
אני מקווה שהכתבה הזאת תעזור לכם להחליט איך החינוך בבית שלכם צריך להראות, איך להתכונן לחינוך ביתי כפוי, ולהחליט אם אתם שמחים שילדכם נמצא במסגרת החינוכית שבחרתם (ביתית או פורמלית).
הצטרפו לקבוצת ההורים שלנו בפייסבוק, כדי להצטרף לקהילה ולהיות מעודכנים.

חגי ריינר – מתרגם רפואי, מורה לשעבר, אב לארבעה
נ.ב.
דרכים נוספות לקבל מאיתנו מידע ושירות:
אתם מוזמנים להצטרף לשתי קבוצות הפייסבוק: על הטיפולים בתאי גזע, ולהורות מיוחדת.
ניתן להצטרף לקבוצת הווצאפ שלנו שבה תקבלו התראות על הרצאות ואירועים שאנחנו מארחים.
מוזמנים להצטרף לקורס החדש שלנו: “מדברים על הרצף” שנכתב במיוחד להורים שרק קיבלו את אבחנת האוטיזם.
הבלוג
בלוג הורות לילדים מאושרים על הרצף נכתב על ידי חגי ושירה ריינר, שני הורים לילדים עם צרכים מיוחדים – אוטיזם, אפילפסיה, ועוד. אנו מתמקדים ביסודות של גידול ילדים עם צרכים מיוחדים בישראל, אך חלק ניכר מהתוכן שלנו יהיה רלוונטי ברחבי העולם.
רשימת הדיוור
הצטרפו לרשימת הדיוור כדי לקבל פוסטים חדשים שלנו ישירות למייל!
עוצב באמצעות WordPress.com
[…] את זמן האמבטיה ללוח זמנים ויזואלי של שגרת […]
[…] משמעותי בטיפול, זה הגדרת כללים ברורים, ועמידה בהם בעקביות. הילד יודע שכשמגיע מטפל הביתה, הוא […]
[…] ולתפקד נהפך למוטו בבית שלנו. אין סדר יום, אין שום דקה לנוח, ואין מבין למה הוא כזה. גם לא היה הסבר […]