בדרך לעצמאות – איך ללמד ילד אוטיסט להתקלח עצמאית

זהו פוסט ראשון בסדרה על איך ללמד ילדים עם מוגבלות שקשורה בהבנת הוראות לעשות דברים בעצמם ללא עזרת מבוגר. מטרת הכתבה, לתת לכם טיפים וכלים פרקטיים על איך ללמד ילד להתקלח עצמאית. ניתן להשתמש בכלים לכולם, אך הם בעיקר נועדו לילדים עם אוטיזם.

עוד בסדרה: גמילה מחיתולים, התלבשות עצמאית, היגיינת נשים.

ההתקלחות היא תהליך מורכב, שלא בא בקלות לילדים עם אוטיזם. הם מתקשים לזכור לבצע את כל הפעולות בזמן שהוויסות החושי במקלחת מציף אותם.

ללמד ילד להתקלח עצמאית

כשילדים קטנים אנחנו עושים פעולות היגיינה עבורם, רוחצים, מחתלים, וכו'. רוב הילדים לומדים עם הזמן באופן ספונטני או על ידי פרק זמן קצר של התנסות מול ההורה איך לרחוץ את עצמם ולחפוף שיער. סביב גיל 6 ילדים נעשים עצמאיים, ואפילו ניתן לתת להם לאט לאט להתרחץ לבד.

אצל ילדים עם בעיה בהבנת הוראות, כמו ילדים על הרצף האוטיסטי או ילדים עם מגבלה שכלית התפתחותית, זה לא תמיד קורה באופן טבעי.

עלינו לייצר להם שיגרה על ידי חזרתיות. החזרתיות (לעיתים לאורך שנים מרובות) מטמיעה בהם את היכולת לקיים פעולות היגיינה בעצמם.

מה מפריע לילד ללמוד להתקלח עצמאית?

ישנן כמה סיבות אפשריות לקושי ברכישת מיומנויות.

יתכן שהילד לא מצליח לזכור את הפעולות, או שיש קושי בשליפת הזיכרון. הפרעת קשב וריכוז היא בעיה נפוצה אצל ילדים עם אוטיזם. יחד איתה, דרך החשיבה השונה של אוטיסטים לא מאורגנת ללמוד מיומנויות כאלו ביעילות.

בנוסף, סביר להניח שחושיו מוצפים מכל מה שמתרחש בזמן הרחצה. למשל:

  • קול המים הזורמים יכול להציף את חוש השמיעה.
  • רגישות יתר למגע גורמת למגע הספוג להיות ממש מכאיב.
  • ריח הסבון יכול לעורר בחילה.

כל אלו ועוד סיבות מקשות את רכישת המיומנות הזו. יהיה צורך בתצפיות מדויקות כדי ללמוד איך לעבוד על הקנייתה.

רצוי לעשות ניסוי וטעיה כדי להבין את אופי הפרופיל החושי של הילד. נשתמש במגוון רעיונות לעבודה על ויסות חושי כדי לנסות להפחית את הרתיעה.

נרות דולקים מסודרים על גב חשוף

לייצר שגרה בהרגלים

בשיטת שגרה בהרגלים, אנחנו מנחים את הילד בביצוע סדרת הפעולות הנדרשת להשלמת תהליך, עד אשר התהליך נעשה באופן אוטומטי ועצמאי.

כדי לעזור לילד לבצע את כל הפעולות באופן עצמאי, יתכן שיידרש תהליך ארוך. הילד מבצע את הפעולות בתיווך פעם אחר פעם, עד שהוא יתחיל לבצע אותם בצורה אוטומטית.

כחלק מהתיווך ניתן להחזיק את ידיו ולהפעיל את הפעולה בעזרתן.

ניתן לתת חיזוקים על ביצוע נכון של התהליך כולו או חלקיו.

כלים להצלחה בשיטת שגרה בהרגלים

יש ילדים שממש צריכים הכנה על יבש: תרגול ביצוע הפעולות מחוץ למקלחת. מומלץ להכין סיפור חברתי (סיפור עם תמונות שמדגים את המתרחש). וכרטיס ניווט (סדר פעולות בתמונות).

אם זה מתאים לכם אפשר אפילו לשבת איתם באמבטיה (כן אפשר גם בבגד ים). לפי הצורך הדגימו להם ביחד ספוג אצלכם וספוג אצלם איך עושים.

קחו בחשבון שאין מגבלת זמן למתי הם ילמדו את הכישורים האלו ויהיו עצמאיים. חלקם יהיו עצמאיים חלקית, חלקם ילמדו ויוכלו לבצע את כל התהליך לבדם וחלקם אף פעם.

העיקר הוא לנסות ולתת להם לחוות חוויה נעימה ככול האפשר. אני השתמשתי בשיר: פזמון רנדומלי שהדבקתי עליו את חלקי הגוף שצריך לשפשף עכשיו.

איך לעבוד מול הפרעת הוויסות החושי במקלחת

אם יש לכם אמבטיה בבית, סביר להניח שיהיה יותר קל לעבוד בה מאשר במקלחת. רעש המים הזורמים, והמגע של הזרם בגוף, עלולים להציף את החושים. אך יש ילדים שירגישו הפוך, שימו לב.

אם הילד שלכם מוכן להשתמש בספוגית רחצה או אפילו בחתיכת בד מגבת, זה עוזר. אם לא, מיזגו לו מעט סבון בכל פעם לידיים.

תנו להם להתנסות עד ממש התפלשות לאורך תקופת זמן ממושכת בסבון (ממש כמה חודשים שערב ערב נותנים לו לשפוך בעצמו או בעזרה סבון על הידיים ונותנים לו לחוש את החומר). בזמנו אפילו קניתי להם סבון קצפת כי זה היה להם נעים, אבל גם סבון זול מהסוג שנימכר בגלונים יספיק. יש סיכוי שבמים יהיה יותר סבון ממים.

מתחילים בקטן. שמים לו מעט סבון בספוג או במטלית ומקציפים. לוקחים את הספוג ומשפשפים בעדינות רק את הידיים. בהתחלה בעזרה ואז נותנים לו  לבד לשחק עם זה. בזמן הזה במהירות רוחצים בעצמנו את כל השאר. אפשר גם לשיר לו "אתה רוחץ ידיים איזה כיף" או כל שיר שבא לכם.

דב באמבטיה עם צבעי ידיים - איך ללמד ילד אוטיסט להתקלח עצמאית

עובדים בהדרגה ובסבלנות

מה שחשוב שבכל פעם שמוסיפים עוד חלק גוף אנחנו אומרים את שם החלק בשיר.

היום למשל, אמרתי לדולב שאנחנו רוחצים את כפות הידיים וגם הדגמתי לו תוך כדי על הידיים שלי. אמרתי לו שרוחצים מבפנים ואת גב היד ואחר כך כשעברנו לזרוע השתמשתי ברוחצים את הזרוע מבחוץ ואז מבפנים ואת בית השחי וכן הלאה.

כמובן שלקח לי שנים להגיע לשלב הזה עם דולב, הבכור שלי, שהיום בן 7. הוא בתפקוד בינוני, ועד לאחרונה לא ממש הבין הוראות. [עדכון 2021 – ביולי דולב עבר השתלת תאי גזע רביעית ותוך חודש נעשה עצמאי לגמרי במקלחת בגיל 8]

לאומת דולב, נבו בן 4, ופשוט מסרב לשתף פעולה. הוא עוד בשלב של התפלשות בסבון. אני ממש בסדר עם זה, כי אני מזהה את הקשיים שלו, ומציבה יעדים בהתאם.

רחצה בשיטה ההודית

*טיפ להורים עם ילדים שמסרבים להיכנס למים: נסו את השיטה "ההודית". בשיטה הזו אנחנו לא מכניסים את הילד לתוך המים . יותר קל לבצע אותה במקלחון.

  1. קחו 2-3 דליים ומלאו במים חמימים שנעימים לילד. קחו כוס או דלי כמו של משחק בחול שיהיה לכם קל לחפוף או לחליפין 2 מטליות אחת למים נקיים והשניה לסבון.
  2. בדלי אחד נשתמש לשטיפה ובאחר לסבון. נרטיב מטלית אחת במים ונוסיף סבון. נעבור על גוף הילד תוך כדי הוספת מים וסבון חמימים מדי פעם. כמובן שפנים עושים בלי סבון. אפשר לעשות חלק של הגוף – לנגב ולהמשיך. אפשר אפילו להתחיל עם ילד לבוש לילדים שגם זה קשה להם.
  3. אחרי שסיבנו חלק מהגוף נשתמש במטלית הנקייה לשטוף את הסבון. או בדלי מים קטן ונייבש את האזור. עובדים מהפנים והשיער ומטה כמובן. אם לא דחוף שיער אז לא עושים.
  4. ניתן בעזרת מבוגר נוסף להטות את ראש הילד לאחור כדי שהמים לא יגעו בשאר הגוף.
  5. ניתן לשבת על כיסא בזמן התהליך כדי שיהיה לילד קל יותר.

התמודדות עם סירוב להיכנס למים

חוסר רצון להיכנס למים יכול להיות על רקע של הפרעת ויסות חושי – כלומר רגישות יתר למים. הוא יכול גם יכול להיות פסיכולוגי – כלומר פחד או רתיעה.

כך או כך צריך לנסות ולתת לילד חוויה טובה עד כמה שניתן.

כדי לעזור לילד להתגבר על פחדים, ניתן לנסות להפוך את זמן הרחצה למהנה. השתמשו במשחקי אמבט מגוונים כדי לנסות לעשות את הכניסה לאמבטיה למלהיבה יותר.

יתכן שהמעבר בין הפעילות המקדימה לבין זמן אמבטיה לא מספיק ברור עבור הילד. לילדים שמתקשים במעברים, השתמשו במגוון כלים להקל על המעבר:

  • השתמשו בשיר אחד קבוע לסמל את המעבר. אנחנו משתמשים בשיר באנגלית.
  • הכניסו את זמן האמבטיה ללוח זמנים ויזואלי של שגרת הערב.
  • לפני שמתחילים תעשו "הטרמה" – עדכנו את הילד שהפעילות המקדימה עומדת להסתיים, ושבעוד חמש דקות הולכים לאמבטיה.

לסיכום – איך ללמד ילד להתקלח עצמאית

כדי להוביל את ילדכם לעצמאות במקלחת נסו את הטיפים שפירטתי בכתבה:

  • התבוננו בילדכם כדי להבין מה הפרופיל הסנסורי שלו, או מה גורם לו להירתע מהאמבטיה
  • הציבו לעצמכם ולו יעדים פרקטיים ומדידים. אל תצפו שיגיע לגיל 6 ויהיה סתם פתאום מסוגל להתקלח עצמאית.
  • תעבדו בעקביות וסבלנות כדי להשיג את היעד לפני שתציבו יעד חדש
  • תנו לילד משחקים וזמן להנות משהייה באמבטיה בלי לחץ להתקלח מהר מהר ולמיטה. חשוב שקודם ירגישו בנוח באמבטיה לפני שמתחילים לעבוד.
  • ייצרו לו"ז שגרת ערב וויזואלי הכולל זמן אמבטיה, והודיעו כמה דקות לפני שמתחילים את המעבר לזמן אמבטיה.

אם יש למישהו שאלה אתם מוזמנים לשאול, גם הערות אם משהו עבד אצלכם ולדעתינו כדי להכניס לכתבה יתקבלו בשמחה. אין נכון או לא נכון בתהליך הזה כל עוד משתדלים לשמור על שיגרה בריאה וחזרתית עבורם והמון אווירה חיובית.

הצטרפו לקבוצת ההורים שלנו בפייסבוק. תוכלו לצפות בתכנים שלא עלו כאן, ולהתייעץ עם הורים ואנשי מקצוע נוספים.

שירה – אחות התפתחותית, מדריכת הורים, אם לארבעה

נ.ב.

דרכים נוספות לקבל מאיתנו מידע ושירות:

אתם מוזמנים להצטרף לשתי קבוצות הפייסבוק: על הטיפולים בתאי גזע, ולהורות מיוחדת.

ניתן להצטרף לקבוצת הווצאפ שלנו שבה תקבלו התראות על הרצאות ואירועים שאנחנו מארחים.

מוזמנים להצטרף לקורס החדש שלנו: "מדברים על הרצף" שנכתב במיוחד להורים שרק קיבלו את אבחנת האוטיזם.

הבלוג

בלוג הורות לילדים מאושרים על הרצף נכתב על ידי חגי ושירה ריינר, שני הורים לילדים עם צרכים מיוחדים – אוטיזם, אפילפסיה, ועוד. אנו מתמקדים ביסודות של גידול ילדים עם צרכים מיוחדים בישראל, אך חלק ניכר מהתוכן שלנו יהיה רלוונטי ברחבי העולם.

רשימת הדיוור

הצטרפו לרשימת הדיוור כדי לקבל פוסטים חדשים שלנו ישירות למייל!

עוצב באמצעות WordPress.com

7 comments

השאר תגובה